Nusa Penida (Reeuwijk 2013)

Alexander Reeuwijk takes us to Nusa Penida in a short Dutch article published in ‘Azië Magazine' in 2013 (see source below). He finds a warm welcome with nature conservationists FNPF, discusses the Bali Starling and Awig-awig regulations protecting the bird, and relishes the relaxed atmosphere on the island. He is aware that the future may not always hold such tranquility as business from elsewhere is taking a foothold on Nusa Penida too.

Geen nachtleven, wel zeewier

reeuwijk2013 04

Vanuit Padangbai, de havenplaats op Oost-Bali, vertrekt niet alleen een veerboot naar Lombok, maar ook eentje naar Nusa Penida. Een relatief onbekend eilandje, maar daar komt verandering in.

Op Nusa Penida (nog) geen resorts of nachtleven, wel zeewierkwekerijen, vele vogels en prachtige zonsondergangen. In 2015 komt op het eiland een Chedi-resort te staan met 100 designvilla's, inclusief helikopterlandplaats en een aanlegsteiger voor jachten. Wat de gevolgen zullen zijn, is niet precies te zeggen. Dat het ongeschonden karakter van het eiland zal worden beïvloed, is wel zeker, want toeristen en meerdere hotelbedrijven zullen volgen.

Vooralsnog heerst er rust op het kleine eiland. Haast een verademing, vergeleken met het drukke Bali.

reeuwijk2013 00

Ik heb mijn komst aangekondigd en wordt bij de haven opgewacht door John, een Brit die in de ban is geraakt door gamelanmuziek. Hij woont al vele jaren op Bali. Sinds een jaartje beheert hij de eigendommen van FNPF (Friends of the National Parks Foundation), een vrijwilligersorganisatie op Nusa Penida die zich bezighoudt met opleidingen voor de lokale bevolking en bescherming van dieren.

John geeft me een rondleiding over het terrein van de organisatie: de gastenverblijven, de gemeenschappelijke ruimte en de tuinen. In een van de kweektuinen stelt John me voor aan Larissa, een hippe Australische die samen met haar man op wereldreis is. Ze willen een ander soort Bali zien en vrijwilligerswerk doen. Zo zijn ze uitgekomen bij FNPF, waar Larissa Engelse les geeft en in de tuin werkt. Ze wilden een dag of 3 blijven, maar zijn er inmiddels al dik 2 weken. "Nusa Penida is een beetje het Bali van vroeger," vindt Larissa.

Terwijl we nog wat praten hoor ik een opvallend vogelgeluid. Ik zoek tussen de bomen en zie een robuust wit vogeltje met zwarte vleugel- en staartpunten, een witte kuif op zijn kop en een blauw masker rond zijn ogen. Het is de Balispreeuw, het symbool van Bali. Het dier was in het wild bijna uitgestorven. Op de zwarte markt werd er heel veel geld voor geboden, met als gevolg dat de spreeuwen alleen nog maar in kooitjes waren te bewonderen.

Totdat enkele jaren geleden Bayu Wirayudha, dierenarts, natuurbeschermer en oprichter van FNPF, de Balispreeuw wilde uitzetten op Nusa Penida. Hij maakte gebruik van awig-awig, een afspraak binnen gemeenschappen die stelt dat geen levend wild materiaal, plant of dier, de gemeenschap mag verlaten met commerciële motieven. Hij bezocht alle dorpshoofden van het eiland, die zich allemaal committeerden aan het plan. Bayu liet een aantal spreeuwen fokken en zette ze uit. Met groot succes. Tegenwoordig vliegen er honderden witte vogels over het eiland en zijn ze zelfs al gesignaleerd op het naburige Nusa Lembongan.

reeuwijk2013 01

Net zoals op het naburige Nusa Lembongan is ook op Nusa Penida de zeewierteelt de belangrijkste bron van inkomsten. Op beide eilanden komt ook de Balispreeuw voor, beschermd door de FNPF.

John maakt zijn rondleiding af en vertelt me dat iedereen mag doen wat hij of zij wil: werken in de kweektuin, Engelse les geven aan lokale kinderen of helemaal niks. Het feit dat mensen logeren bij FNPF genereert al inkomen.

reeuwijk2013 02

Ik blijf een aantal dagen, fiets over het eiland, wandel over het strand en kom tot rust. Als ik bij de branding naar een ingenieus systeem van touwen waarlangs plantjes groeien kijk, komen de mensen meteen een praatje maken om uit te leggen wat ze doen: zeewier kweken. Het is de grootste inkomstenbron van het eiland. Mannen en vrouwen met conische hoeden onderhouden het zeewier dat voornamelijk wordt gebruikt in de levensmiddelenindustrie. Ze verzekeren dat het bijna overal in zit, tot ijsjes aan toe.

Als het langzaam vloed wordt, komen de zeewierdraden steeds dieper te liggen. Totdat het mogelijk is om eroverheen te zwemmen. Jongens kunnen dan duiken om te oogsten.

Aan het eind van de dag zit ik bij Warung Wayan, het lokale eethuisje tegenover FNPF. Met een ijskoud Bintang biertje kijk ik uit over de zee en Bali. De grote vulkaan Agung steekt scherp af tegen de dieporanje lucht. Jongens sjouwen, met de duikbril nog op het voorhoofd, grote bossen zeewier over het strand naar de binnenplaatsen van de huisjes, waar oude kromme dametjes de plantjes uitleggen om te drogen. Hier blijf je altijd langer dan vooraf gepland...

INFO. Het droge Nusa Penida is het hele jaar door te bezoeken. Dagelijks vaart een grote veerboot tussen Padangbai en Nusa Penida (duur ongeveer 2 uur, tegen 16.000 rupiah). Je kunt ook met een kleinere veerboot (20 plaatsen, 40.000 rupiah) Daarnaast is het mogelijk een speedboot van Sanur naar Nusa Penida en terug te boeken (400.000 rupiah]. Ook varen er boten vanaf Kusamba. Sinds een jaar staat er naast FNPF een hotel met kleine huisjes waar je kunt overnachten vanaf € 9 op de slaapzaal; voor een 2-persoons-kamer betaal je € 25. Kijk op www.fnpf.org

reeuwijk2013 03

Grote veerboot vanuit Padangbai komt aan op Nusa Penida.

  • Source: Reeuwijk, Alexander (2013; text & photographs) - Special Indonesië/Nusa Penida; in: ‘Azië Magazine’ nr.146, januari half april 2013, 27e jaargang, p.40-41 https://www.aziemagazine.nl

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. research: Godi Dijkman http://guidomansdijk-talen.nlsocial facebook box white 24